Welkom | Kustportaal

Een portaal om ruimtelijke data te visualiseren, 

en de kustgebonden gebruiker te informeren.

Het Kustportaal

Het Kustportaal is een initiatief om gebruikers op overzichtelijke wijze toegang te bieden tot informatie en data met betrekking tot de functies en activiteiten die plaatsvinden op het Belgisch deel van de Noordzee en de Belgische kustzone.

Dit portaal biedt:

· Interactieve kaartproducten in een viewer
· Statische kaartproducten in PDF-vorm
· Downloadbare metadata
· Nuttige weblinks op maat van elk thema
· Informatie over zowel zee, strand, duinen en polders

Op deze wijze wil het Kustportaal fungeren als een centraal doorverwijsportaal naar de veelheid aan informatiebronnen over het Belgisch zeegebied en de kustzone.

 

Portaal

Menselijke Activiteiten

Van energie tot toerisme, de zee en onze kust vormen de ruggengraat van vele activiteiten.

Marien Leven

De Belgische kust is van groot belang voor een bonte mix van biota, habitats en ecosystemen. 

Omgeving

De kenmerken van het zeewater en de ondergrond zijn bepalend voor zowel marien leven als menselijk gebruik. 

De Belgische Kust

  • Wat begrijpen we onder "de kust"?
  • Hoe ziet het Belgisch deel van de Noordzee eruit?
  • Welke gemeenten behoren tot "de kust"?
  • Wie heeft er welke bevoegdheden?
     
12 mrt 2019
Begin deze week werd door het team van EMODnet Human Activities een nieuwe rasterlaag gelanceerd die de dichtheid van het scheepstrafiek over Europese wateren visualiseert. Daarnaast wordt ook een live tutorial voorzien op vrijdag 15 maart om dieper in te gaan op het gebruik van de laag.
20 dec 2018
EMODnet Biology heeft donderdag 20 december met veel trots een nieuw en innovatief product gelanceerd, dat een uitstelraam vormt voor verschillende belangrijke mariene en biologische dataproducten.
07 dec 2018

Op vrijdag 7 december wordt in de Grote Post te Oostende de allernieuwste editie van het Compendium voor Kust en Zee voorgesteld. Hierbij wordt ook deze website gelanceerd. Lees hier alles over het event.

6 februari werd op de Canvas-website een 'ode aan de kabeljauw' gehouden, waarin weinig positief nieuws te lezen wasWat is nu net de precieze status van de Gadus morhua?
In het voorjaar wordt de bouw van het 'eerste Belgische stopcontact op zee' voltooid. Was is nu juist zo'n 'stopcontact', en waar ergens in zee ligt deze constructie?
In de periode 2011-2018 werd de zeewering aan onze kust versterkt door middel van een groot aantal zandsuppleties. Waar vonden die suppleties doorheen de jaren juist plaats?